Codarts Rotterdamhttps://www.codarts.nl/typo3conf/ext/codarts_sitepackage/Resources/Public/Images/logo_Codarts.svg

Codarts vernieuwt afdeling Wereldmuziek

Codarts kondigt met trots een ingrijpende vernieuwing van haar unieke Wereldmuziekafdeling aan. In het academisch jaar 2025/2026 start een vernieuwd programma, gericht op innovatie, diversiteit en samenwerking. Daarmee bieden we onze studenten een toekomstgericht curriculum.

Codarts vernieuwt afdeling Wereldmuziek

De afdeling Wereldmuziek werd eind jaren ’80 opgericht door Jan Laurens Hartong en Joep Bor. Dit maakte Codarts het eerste conservatorium in Nederland met een focus op muzikale tradities uit verschillende delen van de wereld. Dat was destijds baanbrekend en door de jaren heen heeft Codarts zich internationaal niveau onderscheiden met deze afdeling. 

 

Opnieuw pioniersrol vervullen

Uit een uitgebreid onderzoek onder docenten en experts bleek echter dat de Wereldmuziekafdeling in haar huidige vorm niet langer voldeed aan de veranderende wensen en behoeften van de studenten en de muziekindustrie. Technologische vooruitgang en globalisering hebben geleid tot nieuwe uitdagingen in het muziekonderwijs. Codarts speelt hierop in met een vernieuwd programma dat studenten voorbereidt op een steeds meer geglobaliseerd muzieklandschap. 
 
Met deze transitie wil Codarts haar pioniersrol blijven vervullen door zich te richten op nieuwe muzikale vormen en moderne technologieën, zoals digitale muziekproductie en cross-culturele projecten met lokale en internationale partners.

 

Belangrijkste veranderingen

Codarts streeft naar een inclusieve visie, waarin diversiteit en globalisering centraal staan. Een van de belangrijkste veranderingen is de introductie van twee nieuwe specialisaties: Maqam Music en Afro-Caribbean South American (Latin) Music.   
 
Om studenten beter voor te bereiden op een internationale muziekcarrière, worden er concrete stappen gezet op het gebied van ondernemerschap, culturele diversiteit en het opbouwen van zowel lokale als internationale netwerken. Studenten krijgen hierdoor de kans om hun horizon te verbreden en hun vaardigheden te versterken.

 

Belang voor de muziekscene

Ook voor de muziekscene is de transitie van de Wereldmuziekafdeling belangrijk. Doordat Codarts bijdraagt aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie musici die verschillende muzikale tradities weet samen te brengen, zorgt dit voor een verrijking van de mondiale muziekindustrie.  

Codarts bereidt vooruitstrevende muzikale talenten voor op een voortdurend veranderende wereld. Studenten worden op die manier experts in hun vakgebied, innovatieve denkers en culturele ambassadeurs, in een wereld die meer dan ooit behoefte heeft aan verbinding door muziek.

 

Trots op onze alumni

Onze trots voor de Wereldmuziekafdeling wordt versterkt door de verhalen van oud-studenten, zoals alumna Jawa Manla, die recent sprak in het tv-programma Podium Klassiek. Zij deelde haar bewondering voor Codarts als unieke plek in de muziekwereld: "Een plek die mijn leven heeft veranderd. Nergens anders in de wereld wordt wereldmuziek net zo serieus genomen als klassieke muziek en jazz.”  

Jawa benadrukte hoe Codarts haar gevormd heeft als muzikant en als persoon. Haar verhaal onderstreept waarom we blijven investeren in de afdeling Wereldmuziek. Terugkijken kan via deze link