Codarts Rotterdamhttps://www.codarts.nl/typo3conf/ext/codarts_sitepackage/Resources/Public/Images/logo_Codarts.svg

De Kunst van het Ontwerpen 2022

Op 30 september 2022 werd voor de vierde keer De Kunst van het Ontwerpen uitgereikt: een ontwerpprijs voor het meest innovatieve of prikkelende kunsteducatieve ontwerp door aankomende kunsteducatoren en kunstdocenten.

De Kunst van het Ontwerpen 2022

Foto Gert Jan Pos

De vierde editie van De Kunst van het Ontwerpen werd georganiseerd door de Willem de Kooning Academie en Codarts Rotterdam onder leiding van het Kunstvak Docenten Overleg (KVDO). Het doel van de competitie is de bijzondere expertise van toekomstige kunstdocenten als educatief ontwerp zichtbaar maken.

Studenten Kunsteducatie van opleidingen door het hele land kregen de mogelijkheid om hun educatieve kunstontwerp in te zenden. Dit jaar hebben maarliefst 45 studenten dat gedaan waarna de jury onder leiding van Sanne Scholten (directeur LKCA) de aanmeldingen heeft beoordeeld. De juryleden waren erg te spreken over het niveau van de aanmeldingen. Er is in de aanmeldingen een duidelijke switch te zien van alleen kunst voor ‘leuke dingen doen’ naar kunst om impact en verschil te maken. Uiteindelijk hebben zij 11 studenten genomineerd: 8 bachelorstudenten en 3 masterstudenten. Dat de masterstudenten dit jaar mee mochten dingen in een aparte categorie was nieuw.

Alle genomineerden kregen de kans om op 30 september in de theaterzaal van Codarts voor de jury, een live publiek en publiek via de livestream hun ontwerp te pitchen.

De middag bestond verder uit een inspirerende keynote, inclusief prachtige danssolo, van Amira al Rawi en werd begeleid door een band bestaande uit studenten van de bachelor Docent Muziek van Codarts. Daarbij praatte Jessica dos Reis de middag aan elkaar en stelde als moderator kritische vragen aan de genomineerden.

De pitches van de genomineerden waren zeer afwisselend en uiteenlopend, maar uiteindelijk konden er maar 2 tot winnaars worden uitgeroepen.
De prijs voor bachelorstudenten werd gewonnen door Sarah de Koning, Romy Zwart, Roene Licht en Jorah Terwisscha van Scheltinga voor het ontwerpplan 'Schat waar gaan we heen' van Studenten van de Breitner Academie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, richting docent beeldende kunst en vormgeving. Volgens de jury is dit een ontwerpplan dat volledig af is met een aantrekkelijke website en een zeer goed ontwerp. "Daarbij gaat het over een community die momenteel veel invloed heeft over heel de wereld. Bovendien hebben jullie de durf om in te gaan op een ongemakkelijk thema dat uit de community zelf komt. Daardoor kun je met dit ontwerpplan ook veel impact maken. Tenslotte is het overdraagbaar en heel breed inzetbaar voor verschillende doelgroepen."
Na een heel spannende stemming, waarbij ze gelijk op leken te gaan met meerdere andere genomineerden, wonnen zij ook de publieksprijs.

De prijs voor masterstudenten werd gewonnen door het ontwerpplan 'Aangeraakt' van Lotte Haasse en Clara Peeters, studenten van de Master Kunsteducatie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Clara kon niet aanwezig zijn bij de prijsuitreiking vanwege haar zwangerschap, vandaar dat zij niet op de foto staat.

Naar oordeel van de jury is dit een prachtig duurzaam ontwerpplan, waarbij de focus ligt op de mogelijkheden in plaats van de beperkingen. "Het gaat om een bijzondere doelgroep, waar tot nu toe nog geen aanmeldingen voor zijn ingediend. Mooi dat het lichaam wordt ingezet en dat het niet alleen voor jezelf is, maar ook voor je omgeving. Daarbij is het nagesprek heel sterk. Niet enkel een performance, maar juist ook een reflectiemoment. Tenslotte is het mooi en knap dat jullie dit in opdracht hebben gedaan."
Clara en Lotte wisten ook de publieksprijs te bemachtigen.

De Kunst van het Ontwerpen was een indrukwekkende, inspirerende en prikkelende middag, waarbij kunsteducatie in de breedste zin is gepresenteerd door de genomineerden. We kijken uit naar de volgende editie in 2023!

Lees hier het volledige juryrapport.