Codarts Rotterdamhttps://www.codarts.nl/typo3conf/ext/codarts_sitepackage/Resources/Public/Images/logo_Codarts.svg

Muzikaal hoogtepunt: Codarts Pop Orchestra

Een interview met docent/toetsenist Ronald Kool, muzikaal leider van het Codarts Pop Orchestra.

Muzikaal hoogtepunt: Codarts Pop Orchestra

 

‘Dat studenten elkaar verder brengen, is natuurlijk ultiem’  

Zet 10 tot 20 supergetalenteerde zangers en zangeressen bij elkaar, begeleid door een geweldig orkest van 17 blazers, 23 strijkers en een ritmesectie. Dan heb je het Codarts Pop Orchestra: een cross-overproject onder leiding van Ronald Kool. Men weet het Codarts Pop Orchestra inmiddels ook búiten Codarts te vinden – van grote tv-shows en rapper sor tot festivals door het hele land. Ronald Kool: “De nieuwe ideeën blijven opkomen.” 

Studeer je bij kunsthogeschool Codarts in Rotterdam, dan word je aan alle kanten gestimuleerd om met andere disciplines samen te werken. Een mooi en zeer geslaagd voorbeeld van een cross-overproject is het Codarts Pop Orchestra: meer dan 80 geselecteerde studenten Pop, Jazz, Wereldmuziek en Klassieke Muziek die samen naar een spectaculair optreden toewerken, met nummers gecreëerd door studenten zelf en bestaande nummers in een nieuw jasje. Muzikaal leider is Ronald Kool, docent en vakgroepleider Toetsen en medecoördinator van bandprojecten bij de afdeling Pop van Codarts. Buiten de hogeschool is hij onder meer bekend als toetsenist van Anouk en als bandleider in het programma Ik hou van Holland. 

 

Samen toewerken naar een concert 

“Vijf jaar geleden ontstond het idee om binnen de hogeschool een poporkest op te richten, met studenten van verschillende afdelingen,” vertelt Ronald Kool. “Sindsdien zijn er in oktober en november auditierondes. In de maanden daarna worden zo’n twintig nummers gearrangeerd, de helft door studenten en de andere helft door mij, om vervolgens samen toe te werken naar een concert in een theater in maart/april.” 

Ronald speelde als toetsenist veel samen met orkesten, waaronder het Metropole Orkest. “Ik hou van de toevoeging van blazers, strijkers en slagwerk. Popnummers krijgen een nieuwe dimensie. Popmuziek is onze basis, maar binnen de pop wordt altijd gebruikgemaakt van verschillende stijlen. Denk aan The Beatles, bij wie je ook invloeden van onder meer klassieke muziek hoort.” 

 

Laaiend enthousiaste reacties 

Het Codarts Pop Orchestra heeft inmiddels vier keer een spetterende show gegeven in achtereenvolgens het Oude Luxor Theater, het Hofpleintheater, het Nieuwe Luxor Theater en de Schiecentrale, alle in Rotterdam. In de tussentijd speelde het bij verschillende gelegenheden. Zo verzorgde het Codarts Pop Orchestra de opening van tv-muziekshow POP22, een coproductie van Matthijs van Nieuwkerk en Ilse DeLange. 

Vorig jaar klopte rapper sor aan voor een ‘sorkest’ bij zijn optreden in het Concertgebouw. Ronald: “Dat is voor veel van onze studenten een droom, spelen in het Concertgebouw. Eén van de beste zalen ter wereld, het mekka van de akoestiek!” Rapper, producer én dirigent sor wilde graag twee werelden samenbrengen, zowel muzikaal als sociaal: de wereld van de klassieke muziek en de wereld van de hiphop. Maar liefst 53 musici en zangers van het Codarts Pop Orchestra stonden hem eind mei bij in de Grote Zaal. Ronald: “Het was echt heel bijzonder. We kregen laaiend enthousiaste reacties, vooral over de goeie energie en het hoge niveau van de Codarts-studenten.” 

Juli ‘22 stond een kleinere bezetting van het orkest met sor op de mainstage van WOO HAH!, het grote hiphopfestival in Hilvarenbeek. “Ook hier: laaiend enthousiaste reacties. En 3voor12 noemt ons als eerste in hun lijstje ‘Dit waren de beste Nederlandse shows op WOO HAH! 2022’.” 

 

Nieuwe bands en samenwerkingen  

Spelen in het Codarts Pop Orchestra is onderdeel van de opleiding; de deelnemende studenten verdienen er studiepunten mee. 

Uit het Codarts Pop Orchestra ontstaan ook nieuwe bands en samenwerkingen. “Dat studenten elkaar weten te vinden, van elkaar leren en elkaar verder weten te brengen, is natuurlijk ultiem! Studenten van verschillende afdelingen vormen nu samen allerhande ensembles. Zo is een van de pianisten een strijkersorkest begonnen, Cloud Orchestra. Nee, de band van Froukje is niet voortgekomen uit het Codarts Pop Orchestra, wel uit de bandprojecten van Codarts. Overigens zaten Froukje en haar bandleden wel allemaal in het Codarts Pop Orchestra.”  

 

‘Ik laat me graag verrassen’  

Het doet hem terugdenken aan zijn eigen studie aan het toenmalige Rotterdams Conservatorium (nu Codarts). Ronald: “Veel collega-docenten die nu lesgeven bij Codarts, ken ik al sinds mijn eigen studietijd. Ook voor de huidige studenten biedt de hogeschool mooie kansen om een netwerk op te bouwen.” 

Welke toekomstplannen zijn er nog? “De nieuwe ideeën blijven opkomen. Ik laat me graag verrassen. Ik zou het wel heel tof vinden om met het orkest op tournee te gaan. Maar ja, zulke producties zijn heel kostbaar. Voor nu kijk ik uit naar de eerstvolgende, vijfde editie van het Codarts Pop Orchestra.” 

Op vrijdag 31 maart speelt het Codarts Pop Orchestra in het oude Luxor Theater. Kaarten zijn beschikbaar voor studenten, docenten en medewerkers. Later in het schooljaar wordt de videoregistratie gepubliceerd.  

Vind hier meer informatie over het Codarts Pop Orchestra concert op 31 maart.