Jazzbasgitaar
De vakgroep Jazzbasgitaar bij Codarts biedt een stimulerende leeromgeving voor opkomende basgitaristen die zich willen ontwikkelen binnen de wereld van jazz en aanverwante genres.
Jazzbasgitaar
We leiden je niet alleen op tot een bekwame basgitarist, maar ook tot een autonome musicus met de tools om jezelf voortdurend te ontwikkelen. Verbreed je muzikale horizon bij Codarts en stoom jezelf klaar voor een carrière in de muziekwereld. Rotterdam, met zijn bruisende muziekscene, biedt de perfecte omgeving hiervoor!
Waarom jazzbasgitaar studeren bij Codarts?
Bij Codarts geloven we in de kracht van improvisatie en de veelzijdigheid van jazzmuziek. We richten ons op hedendaagse en historische stijlen, waarbij we de grammatica van de jazztaal, zoals die is ontstaan in de jaren ‘40/’50 met bebop, als fundament beschouwen. Maar jazz is geëvolueerd, en dat geldt ook voor de basgitaar. Dit instrument, populair geworden in de jaren ‘50/’60/’70, heeft een andere geschiedenis en bracht een nieuwe dimensie aan de jazzmuziek.
We streven ernaar deze verschillende elementen samen te brengen en een brug te slaan tussen het verleden en het heden. We willen dat je jouw eigen stem en geluid ontdekt binnen deze rijke muzikale traditie.
Tijdens je studie krijg je de kans om te leren van docenten die elk hun eigen muzikale wereld vertegenwoordigen. Jeroen Vierdag is een allround bassist, geeft techniekles en concentreert zijn lessen rondom de verbinding tussen instrument en gehoor.
Alessandro Fongaro baseert zijn lessen op de studie van het opbouwen van melodieën, ritme, harmonie en het ontwikkelen van expressieve vaardigheden. Daarnaast maakt hij gebruik van zijn ervaring als bandleider, componist en side-man om de studenten te helpen zich tot complete muzikanten te ontwikkelen.
Programma
Ons curriculum begint naast interpretatielessen met technieklessen om je basisvaardigheden te versterken. We leggen de nadruk op herhaling en toepassing om technische excellentie te bereiken. Daarnaast moedigen we je aan om je eigen muzikale voorkeuren en passies te verkennen en te integreren in je leerproces.
De ensembles waarin je samenspeelt met je medestudenten zijn gebaseerd op verschillende jazzstijlen - van bebop tot jazzrock. Hier breng je in de praktijk wat je hebt geleerd en werk je aan muzikale arrangementen.
In het derde jaar moedigen we je aan om je eigen muzikale project te creëren. Hiermee versterk je jouw beheersing van de jazztraditie en dagen we je ook uit te experimenteren met hedendaagse jazzmuziek. Tijdens het jaarlijks terugkerende Brand New Jazz Festival krijg je de kans je te presenteren.
Ons uiteindelijke doel is om je zelfredzaam te maken als musicus. Na vier jaar bij Codarts zou je jezelf verder moeten kunnen ontwikkelen zonder voortdurende begeleiding. We willen dat je je eigen ‘docent' wordt, in staat om nieuwe muziekstijlen te leren, jezelf te verbeteren en creatief te zijn in je muzikale uitingen.
Enkele opvallende Codarts alumni zijn Daniel Eskens, Dean Montanaro, Mees Booden en Chiel van Rijn.
Masterclasses en samenwerkingen
We hechten veel waarde aan masterclasses en samenwerkingsverbanden met bekende artiesten en docenten. Tijdens deze hands-on sessies leer je van de besten en bouw je aan je netwerk in de muziekindustrie.
Enkele voorbeelden van recente masterclasses zijn gegeven door Michael League, Panagiotis Andreou en Meshell Ndegeocello.
Wat bieden we nog meer?
De 'Team Around the Artist'-aanpak waarmee we bij Codarts werken zorgt voor een allesomvattende ondersteuning van onze studenten, terwijl onze focus op de kwaliteit van professionele werkrelaties een sfeer van trots en gemeenschap creëert.
De afdelingen Jazz, Pop en Wereldmuziek bevinden zich alle drie in hetzelfde gebouw. Dit zorgt voor een levendige, muzikale en daarmee stimulerende leeromgeving waar je door gelijkgestemden wordt omringd. We moedigen kruisbestuiving tussen de verschillende muzikale disciplines dan ook ten zeerste aan om je te helpen een veelzijdiger artiest te worden. Onze moderne faciliteiten, waaronder state-of-the-art opname- en repetitiestudio's, zorgen ervoor dat je jouw muzikale creativiteit verder kunt ontwikkelen.
Ondertussen geeft de kleinschalige omgeving van Codarts een gevoel van gemeenschap. De levendige muziekscene van Rotterdam biedt je verschillende mogelijkheden om de muzikale diversiteit van de stad te verkennen en te absorberen. Het jaarlijkse North Sea Jazz Festival heeft zelfs een podium dat diverse bands van Codarts programmeert!
Verder bieden we de mogelijkheid om samen te werken met andere onderwijsinstellingen, podia en grote evenementen, zoals de Willem de Kooning Academie, de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Hogeschool Rotterdam, Lantarenvenster, BIRD, Jazz International Rotterdam, International Film Festival Rotterdam, etc. Er zijn dus genoeg kansen om je (muzikale) horizonten verder te verbreden!