Jazzdrums
Bij de vakgroep Jazzdrums van Codarts bieden we een uitdagende en stimulerende leeromgeving voor drummers die hun passie voor jazz en aanverwante stijlen willen cultiveren, hun technische vaardigheden willen aanscherpen en willen zoeken naar eigenheid in hun artistieke expressie.
Jazzdrums
Waarom jazzdrums studeren bij Codarts?
Met ons team van docenten, elk met een unieke expertise en benadering, garanderen we een variatie aan leermogelijkheden voor al onze studenten.
Joost Patocka is onder andere de vaste drummer van Benjamin Herman en speelde met Rita Reys, Francien van Tuinen, Branford Marsalis, Hans Dulfer, Kurt Rosenwinkel, Nat Adderley en Ben van Gelder. In zijn woonplaats Aartswoud organiseert Joost jaarlijks een jazzfestival, hij maakt de podcast ‘Waarom iedereen een hekel heeft aan jazz’ en is bedenker en uitgever van het trommeltijdschrift voor lezers, ‘Ouwe Kaas’.
Mark Schilders is een veelzijdige drummer en multi-instrumentalist producer. Hij studeerde cum laude af bij Codarts en won als student prijzen zoals de Erasmus Jazz Prijs. Mark studeerde in New York aan de The New School for Jazz and Contemporary Music bij o.a. Amir Ziv, Jim Black, Reggie Workman en Ben Street. In 2014 werd hij geselecteerd als 'Nieuwe Maker' door het Dutch Performing Arts Fund. Sinds 2020 beweegt hij zich op het snijvlak van elektronische en akoestische muziek onder de naam Fabrik. Mark speelt drums voor onder meer de Nederlandse elektronisch-jazzgroep WAAN.
Sun-Mi Hong is geen onbekende in de jazzwereld. Ze heeft prestigieuze prijzen gewonnen, waaronder de Edison Award in de categorie Nationaal voor haar album ‘A Self-Strewn Portrait’ en de SENA Dutch Jazz Competition. Haar ensemble, het Sun-Mi Hong Quintet, verkent de rijke traditie van post-bop jazz en werkt samen met internationale talenten die ze in Nederland heeft ontmoet. Daarnaast heeft Sun-Mi het podium gedeeld met gerenommeerde jazzmuzikanten zoals Benjamin Herman, Yuri Honing en Tineke Postma.
Programma
Wij streven naar voortdurende innovatie en modernisering van ons curriculum, met een focus op zowel ambachtelijke technieken als artistieke expressie. Uiteraard bevorderen we creativiteit, zelfontplooiing en bewustzijn van de veranderende muziekscene. Dit stelt je in staat om je voor te bereiden op diverse loopbaantrajecten in de muziekwereld, variërend van optreden tot lesgeven en alles daartussenin.
We creëren een dynamische leeromgeving waarin we een persoonlijk onderwijsplan bieden voor elke student. Daarbij richten we ons op jouw individuele behoeften. De ensembles waarin je samenspeelt met je medestudenten zijn gebaseerd op verschillende jazzstijlen - van bebop tot jazzrock. Hier breng je in de praktijk wat je hebt geleerd en werk je aan muzikale arrangementen.
Codarts gelooft in het ontwikkelen van jouw unieke muzikale stem en het cultiveren van jouw vermogen om jezelf voortdurend te verbeteren.
In het derde jaar moedigen we je aan om je eigen muzikale project te creëren. Hiermee versterk je jouw beheersing van de jazztraditie maar wordt je ook uitgedaagd te experimenteren met hedendaagse jazzmuziek. Tijdens het jaarlijks terugkerende Brand New Jazzfestival krijg je de kans je te presenteren.
Alumni
Onze alumni zijn actief in diverse sectoren van de muziekindustrie. Sommigen hebben hun stempel gedrukt als uitvoerende artiesten, terwijl anderen hun weg hebben gevonden als succesvolle docenten, sessiemuzikanten en cultureel ondernemers. De verscheidenheid aan carrièremogelijkheden weerspiegelt de veelzijdigheid van ons curriculum en benadrukt de waarde van de brede benadering die we je bieden.
Enkele opvallende alumni zijn: Niek de Bruijn, Joost Kroon, Jimmi Hueting, Jens Meijer en Mark Schilders.
Masterclasses en workshops
Onze jaarlijkse reeks van inspirerende masterclasses bied je de kans om van dichtbij te leren van en te interageren met gerenommeerde professionals uit de muziekwereld. Deze ervaringen bieden niet alleen inzicht in de praktische aspecten van het muzikantschap, maar ook in de menselijke kant van de industrie, waarbij je de gelegenheid krijgt om te zien dat zelfs de meest geprezen artiesten hun eigen onzekerheden en uitdagingen hebben. Dit zorgt voor een verrijkende en stimulerende leerervaring die je helpt te groeien, zowel als musicus als individu. Enkele voorbeelden van recente masterclasses zijn gegeven door: Jeff Ballard, Nate Wood, Bill Frisell, Bill Stewart en Jorge Rossy.
Wat bieden we nog meer?
De 'Team Around the Artist'-aanpak waarmee we bij Codarts werken zorgt voor een allesomvattende ondersteuning van onze studenten, terwijl onze focus op de kwaliteit van professionele werkrelaties een sfeer van trots en gemeenschap creëert.
De afdelingen Jazz, Pop en Wereldmuziek bevinden zich alle drie in hetzelfde gebouw. Dit zorgt voor een levendige, muzikale en daarmee stimulerende leeromgeving waar je door gelijkgestemden wordt omringd. We moedigen kruisbestuiving tussen de verschillende muzikale disciplines dan ook ten zeerste aan om je te helpen een veelzijdiger artiest te worden. Onze moderne faciliteiten, waaronder state-of-the-art opname- en repetitiestudio's, zorgen ervoor dat je jouw muzikale creativiteit verder kunt ontwikkelen.
Ondertussen geeft de kleinschalige omgeving van Codarts een gevoel van gemeenschap. De levendige muziekscene van Rotterdam biedt je verschillende mogelijkheden om de muzikale diversiteit van de stad te verkennen en te absorberen. Het jaarlijkse North Sea Jazz Festival heeft zelfs een podium dat diverse bands van Codarts programmeert!
Verder bieden we de mogelijkheid om samen te werken met andere onderwijsinstellingen, podia en grote evenementen, zoals de Willem de Kooning Academie, de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Hogeschool Rotterdam, Lantarenvenster, BIRD, Jazz International Rotterdam, International Film Festival Rotterdam, etc. Er zijn dus genoeg kansen om je (muzikale) horizonten verder te verbreden!