Jazzpiano

De vakgroep jazzpiano bij Codarts biedt een rijke leeromgeving die traditie en vernieuwing combineert.

Jazzpiano

Codarts - Jazzpiano

Ons curriculum is gericht op het stimuleren van artistieke groei en het voorbereiden van studenten op een diverse en snel veranderende muziekwereld. 
 
We leiden je niet alleen op tot een bekwame jazzpianist, maar ook tot een autonome musicus met de tools om jezelf voortdurend te ontwikkelen. Verbreed je muzikale horizon bij Codarts en stoom jezelf klaar voor een carrière in de muziekwereld. Rotterdam, met zijn bruisende muziekscene, biedt de perfecte omgeving hiervoor!

Waarom jazzpiano studeren bij Codarts?

Codarts gelooft in het ontwikkelen van jouw unieke muzikale stem en het cultiveren van jouw vermogen om jezelf voortdurend te verbeteren. 
 
Onze jazzpianodocenten zijn een ervaren team van muzikanten en doorgewinterde trainers. Zo beheersen docenten Miguel Rodriguez en Marc van Roon de jazzpianotraditie waarbij Miguel zijn Spaanse flamenco-invloeden intrigeert en Marc zich ook richt op de moderne stijlen. De Braziliaanse Louis Rabello is een klassiek pianist die zich bezighoudt met technische aspecten als klankkleur, touché, interpretatie en virtuositeit.  

Programma

Het jazzpianocurriculum biedt een uitgebreide muzikale vorming. Zo stimuleren we je om na te denken over je artistieke visie en begeleiden we je in het realiseren van je muzikale dromen. We willen je voorbereiden op een veelzijdige carrière in de muziekwereld, waarbij we benadrukken dat podia en jazzclubs niet meer de enige opties zijn. Er bestaat een breed scala aan mogelijkheden, zoals het creëren van muziek voor nieuwe mediaplatforms of het opzetten van muziekprogramma's voor verschillende domeinen in de samenleving. 
 
Voor technische vaardigheden en muzikaliteit richten we ons op het integreren van leerervaringen met live performances en improvisatie, waarbij we je aanmoedigen om je vaardigheden creatief toe te passen en professionele artistieke keuzes te maken tijdens optredens in diverse speelcontexten.

In het derde jaar moedigen we je aan om je eigen muzikale project te creëren. Hiermee versterk je jouw beheersing van de jazztraditie en dagen we je ook uit te experimenteren met hedendaagse jazzmuziek. Tijdens het jaarlijks terugkerende Brand New Jazz Festival krijg je de kans je te presenteren. 
 
Ons uiteindelijke doel is om je zelfredzaam te maken als musicus. Na vier jaar bij Codarts zou je jezelf verder moeten kunnen ontwikkelen zonder voortdurende begeleiding. We willen dat je je eigen ‘docent' wordt, in staat om nieuwe muziekstijlen te leren, jezelf te verbeteren en creatief te zijn in je muzikale uitingen.

Enkele opvallende Codarts alumni zijn: Hans Vroomans, Jasper Soffers, Rob en Sebastiaan van Bavel, Ana Elis de Jong, Sven Figee, Kris Goessens, Miguel Rodriguez, Ronald Kool, Miran Noh, Robert Koemans, Aseo Friesacher en Daniel Bulatkin. 

Masterclasses en workshops

Naast reguliere lessen organiseren we inspirerende workshops en masterclasses die je in staat stellen om te leren van experts in het veld. Enkele voorbeelden van recente masterclasses zijn gegeven door: Chris Fishman, Louis Cole, Larry Goldings, Tamir Hendelman en Vijay Ijer.

Samenwerkingsverbanden, zoals een bezoek aan een atelier van een pianostemmer, en het participeren in lokale jamsessies, dragen bij aan een brede en praktijkgerichte leerervaring.

Wat bieden we nog meer?

De 'Team Around the Artist'-aanpak waarmee we bij Codarts werken zorgt voor een allesomvattende ondersteuning van onze studenten, terwijl onze focus op de kwaliteit van professionele werkrelaties een sfeer van trots en gemeenschap creëert. 
 
De afdelingen Jazz, Pop en Wereldmuziek bevinden zich alle drie in hetzelfde gebouw. Dit zorgt voor een levendige, muzikale en daarmee stimulerende leeromgeving waar je door gelijkgestemden wordt omringd. We moedigen kruisbestuiving tussen de verschillende muzikale disciplines dan ook ten zeerste aan om je te helpen een veelzijdiger artiest te worden. Onze moderne faciliteiten, waaronder state-of-the-art opname- en repetitiestudio's, zorgen ervoor dat je jouw muzikale creativiteit verder kunt ontwikkelen. 
 
Ondertussen geeft de kleinschalige omgeving van Codarts een gevoel van gemeenschap. De levendige muziekscene van Rotterdam biedt je verschillende mogelijkheden om de muzikale diversiteit van de stad te verkennen en te absorberen. Het jaarlijkse North Sea Jazz Festival heeft zelfs een podium dat diverse bands van Codarts programmeert!

Verder bieden we de mogelijkheid om samen te werken met andere onderwijsinstellingen, podia en grote evenementen, zoals de Willem de Kooning Academie, de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Hogeschool Rotterdam, Lantarenvenster, BIRD, Jazz International Rotterdam, International Film Festival Rotterdam, etc. Er zijn dus genoeg kansen om je (muzikale) horizonten verder te verbreden!


Marc van Roon, vakgoepleider jazzpiano: “Bij het Codarts hoofdvak Jazzpiano willen we de kunst, het hart en de levendigheid van jazz verbinden met het plezier van inspirerende performance"

Codarts -