Jazzsaxofoon

De vakgroep Jazzsaxofoon van Codarts biedt een unieke leerervaring in een kleinschalige en gezellige omgeving. 

Jazzsaxofoon

Codarts - Jazzsaxofoon

Bij ons vind je een levendige gemeenschap waarin je wordt aangemoedigd om samen met andere studenten te leren en te groeien. 
 
We leiden je niet alleen op tot een bekwame jazzsaxofonist, maar ook tot een autonome musicus met de tools om jezelf voortdurend te ontwikkelen. Verbreed je muzikale horizon bij Codarts en stoom jezelf klaar voor een carrière in de muziekwereld. Rotterdam, met zijn bruisende muziekscene, biedt de perfecte omgeving hiervoor!

Waarom jazzsaxofoon studeren bij Codarts?

Codarts gelooft in het ontwikkelen van jouw unieke muzikale stem en het cultiveren van jouw vermogen om jezelf voortdurend te verbeteren.  
 
Het uitstekende docententeam bestaat uit Nils van Haften, Ben van Dungen en Tineke Postma en biedt een breed scala aan expertise en ervaring.  
 
Ben van Dungen is een vooraanstaande Nederlandse jazzsaxofonist die een blijvende invloed gehad heeft op de Nederlandse en internationale muziekscene als muzikant, leraar, en componist. Zijn passie voor jazz bracht hem naar internationale bestemmingen, waaronder New York, Cuba, en India. Hij maakte deel uit van invloedrijke groepen zoals Nueva Manteca en Tango Extremo. Naast zijn uitvoerende en docerende carrière is hij een toegewijd componist.  
 
Nils van Haften studeerde zelf op Codarts en kent de Rotterdamse muziekscene als geen ander. Hij is naast docent actief als leider van verschillende bigbands in de regio en geeft ook les op de havo voor muziek. Als saxofonist is hij zeer allround en actief bij onder andere het Metropole Orkest, het Clazz Ensemble, The Bob Brookmeyer New Art Orchestra en The Frankfurt Radio Big Band. Vanwege zijn grote kennis van orkestmuziek is hij een expert op het gebied van sectiewerk en techniek van de saxofoon. 
 
Saxofonist en componist Tineke Postma studeerde zowel in Nederland als New York en heeft een grote internationale carrière. Ze speelt met wereldberoemde namen als Herbie Hancock, Terri Lyne Carrington, Esperanza Spalding en Wayne Shorter. Ze bracht acht albums uit onder eigen naam en maakt deel uit van vele internationale projecten. Haar spel wordt wereldwijd geroemd en haar stijl wordt vaak omschreven als persoonlijk, geankerd in de jazztraditie met moderne invloeden die zij graag overbrengt op haar studenten.

Programma

Tijdens je lessen bestudeer je uitgebreid de jazztraditie maar krijg je ook de kans om de van daaruit voortvloeiende moderne stijlen te verkennen. Belangrijke studieonderdelen zijn onder andere saxofoontechniek, improvisatie, vocabulaire en artistieke identiteit, maar ook ondernemerschap in de muziekwereld komt aan bod. Daarnaast zijn fluit- en klarinetlessen onderdeel van het curriculum. 

In het derde jaar moedigen we je aan om je eigen muzikale project te creëren. Hiermee versterk je jouw beheersing van de jazztraditie en dagen we je ook uit te experimenteren met hedendaagse jazzmuziek. Tijdens het jaarlijks terugkerende Brand New Jazz Festival krijg je de kans je te presenteren. 
 
Ons uiteindelijke doel is om je zelfredzaam te maken als musicus. Na vier jaar bij Codarts zou je jezelf verder moeten kunnen ontwikkelen zonder voortdurende begeleiding. We willen dat je je eigen ‘docent' wordt, in staat om nieuwe muziekstijlen te leren, jezelf te verbeteren en creatief te zijn in je muzikale uitingen.

Enkele opvallende Codarts alumni zijn: Marike van Dijk, Jesse Schilderink en Loek van der Berg

Masterclasses en workshops

De praktische leeromgeving en nauwe banden met de muzikale praktijk creëren een stimulerende plek waar je je eigen stem kan vinden en ontwikkelen. Daarnaast bieden we je een veelvoud van workshops en masterclasses aan, waar je de kans krijgt om te leren van zowel binnenlandse als buitenlandse saxofoonvirtuozen. Enkele voorbeelden van recente masterclasses zijn gegeven door: Ben Wendel, Seamus Blake, Michael Moore.

Wat bieden we nog meer?

De 'Team Around the Artist'-aanpak waarmee we bij Codarts werken zorgt voor een allesomvattende ondersteuning van onze studenten, terwijl onze focus op de kwaliteit van professionele werkrelaties een sfeer van trots en gemeenschap creëert. 
 
De afdelingen Jazz, Pop en Wereldmuziek bevinden zich alle drie in hetzelfde gebouw. Dit zorgt voor een levendige, muzikale en daarmee stimulerende leeromgeving waar je door gelijkgestemden wordt omringd. We moedigen kruisbestuiving tussen de verschillende muzikale disciplines dan ook ten zeerste aan om je te helpen een veelzijdiger artiest te worden. Onze moderne faciliteiten, waaronder state-of-the-art opname- en repetitiestudio's, zorgen ervoor dat je jouw muzikale creativiteit verder kunt ontwikkelen. 
 
Ondertussen geeft de kleinschalige omgeving van Codarts een gevoel van gemeenschap. De levendige muziekscene van Rotterdam biedt je verschillende mogelijkheden om de muzikale diversiteit van de stad te verkennen en te absorberen. Het jaarlijkse North Sea Jazz Festival heeft zelfs een podium dat diverse bands van Codarts programmeert!

Verder bieden we de mogelijkheid om samen te werken met andere onderwijsinstellingen, podia en grote evenementen, zoals de Willem de Kooning Academie, de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Hogeschool Rotterdam, Lantarenvenster, BIRD, Jazz International Rotterdam, International Film Festival Rotterdam, etc. Er zijn dus genoeg kansen om je (muzikale) horizonten verder te verbreden!


Tineke Postma, vakgroepleider jazzsaxofoon: “De hechte community van de jazzsaxofoonafdeling van Codarts wordt gevormd door geïnspireerde studenten en een geweldig docententeam. Echt een plek om je thuis te voelen en je volledig te kunnen ontwikkelen!”

Codarts -