Jazztrombone

Bij Codarts bieden we een vakgroep Jazztrombone die zich onderscheidt door zijn veelzijdigheid en uitgebreide muzikale benadering, ondersteund door ervaren docenten met een brede muzikale achtergrond. 

Jazztrombone

Codarts - Jazztrombone

We leiden je niet alleen op tot een bekwame jazztrombonist, maar ook tot een autonome musicus met de tools om jezelf voortdurend te ontwikkelen. Verbreed je muzikale horizon bij Codarts en stoom jezelf klaar voor een carrière in de muziekwereld. Rotterdam, met zijn bruisende muziekscene, biedt de perfecte omgeving hiervoor!

Waarom jazztrombone studeren bij Codarts?

Onze jazztrombonevakgroep is de oudste van Nederland. In de afgelopen 30 jaar hebben we ons vooral gericht op het stimuleren en faciliteren van persoonlijke muzikale ontwikkeling, waardoor je je unieke artistieke identiteit kan ontwikkelen. 

Ons curriculum stelt je in staat om naast het verbeteren van je instrumentale vaardigheden, ook diverse muzikale genres te verkennen en te omarmen, variërend van traditionele jazz en bebop tot Latin-jazz en jazzrock.  

Met ervaren docenten zoals Ilja Reijngoud, Efe Erdem en Andy Hunter, die alle drie hun eigen muzikaal specialisme en artistieke benadering hebben, bieden we een buitengewone leeromgeving voor beginnende en gevorderde jazztrombonisten. Het volgen van (groeps-)lessen van klassieke trombonedocenten behoort tot de mogelijkheden. 

Als trombonist speel je in het grote trombone-ensemble en verschillende jazz-ensembles, maar ook in latin-jazz en Braziliaanse ensembles. Ook speel je in de Codarts bigband die jaarlijks op één van de grote podia speelt en in de afgelopen decennia bekende musici als Maria Schneider, Rick Margitza, Nelson Faria, Marshall Gilkes en Bert Joris begeleidde. Deze praktijkgerichte leer- en podiumervaringen zullen je muzikale horizon verbreden en je een goed afgeronde muzikale opleiding geven.

Programma

In onze lessen leggen we de nadruk op improvisatie en muzikale expressie. We ontwikkelen daarbij de trombone-technische vaardigheden, zodat je als solist en sectie-trombonist in elk denkbare stijl en orkest kan spelen. Daarnaast stimuleren we je ondernemend te zijn en projecten en optredens te organiseren met andere studenten en musici. Dit helpt je bij het ontwikkelen van een breed scala aan vaardigheden die van onschatbare waarde zijn in de moderne muziekindustrie. Ook word je voorbereid om na je bachelor als docent aan de slag te kunnen.  

In het derde jaar moedigen we je aan om je eigen muzikale project te creëren. Hiermee versterk je jouw beheersing van de jazztraditie en dagen we je ook uit te experimenteren met hedendaagse jazzmuziek. Tijdens het jaarlijks terugkerende Brand New Jazz Festival krijg je de kans je te presenteren. 
 
Ons uiteindelijke doel is om je zelfredzaam te maken als musicus. Na vier jaar bij Codarts zou je jezelf verder moeten kunnen ontwikkelen zonder voortdurende begeleiding. We willen dat je je eigen ‘docent' wordt, in staat om nieuwe muziekstijlen te leren, jezelf te verbeteren en creatief te zijn in je muzikale uitingen.

Carrièremogelijkheden en alumni

Onze alumni zijn actief in diverse muzikale projecten en genres, wat getuigt van de flexibiliteit van onze vakgroep. Zo spelen ze bijvoorbeeld als solisten in de meest vooraanstaande Europese jazzorkesten en geven ze les op gerenommeerde (internationale) scholen. 
 
Enkele opvallende Codarts alumni zijn: Efe Erdem, Louk Boudesteijn, Victor Corea, Vincent Veneman, Maarten Combrink, Ebba Esman, Nabou Claerhout, Peter Delanoye, Frederik Heirman, Juanga Lakunza, Sigrun Jonsdottir etc. 

Masterclasses en samenwerkingen

Naast ons reguliere curriculum organiseren we regelmatig waardevolle workshops, evenals samenwerkingsprojecten met gerenommeerde jazztrombonisten van over de hele wereld. De Spaanse Carlos Martin is vaste gastdocent. Workshops zijn in het recente verleden gegeven door Conrad Herwig, Nils Wogram, Phil Abraham, Jiggs Wigham, Steve Turre en Marshall Gilkes. 

De bigband heeft regelmatig gezamenlijke projecten met de conservatoria van Antwerpen en Keulen. Uitwisseling met andere Europese conservatoria is altijd mogelijk via het Erasmus-uitwisselingsprogramma.  

Wat bieden we nog meer?

De 'Team Around the Artist'-aanpak waarmee we bij Codarts werken zorgt voor een allesomvattende ondersteuning van onze studenten, terwijl onze focus op de kwaliteit van professionele werkrelaties een sfeer van trots en gemeenschap creëert. 
 
De afdelingen Jazz, Pop en Wereldmuziek bevinden zich alle drie in hetzelfde gebouw. Dit zorgt voor een levendige, muzikale en daarmee stimulerende leeromgeving waar je door gelijkgestemden wordt omringd. We moedigen kruisbestuiving tussen de verschillende muzikale disciplines dan ook ten zeerste aan om je te helpen een veelzijdiger artiest te worden. Onze moderne faciliteiten, waaronder state-of-the-art opname- en repetitiestudio's, zorgen ervoor dat je jouw muzikale creativiteit verder kunt ontwikkelen. 
 
Ondertussen geeft de kleinschalige omgeving van Codarts een gevoel van gemeenschap. De levendige muziekscene van Rotterdam biedt je verschillende mogelijkheden om de muzikale diversiteit van de stad te verkennen en te absorberen. Het jaarlijkse North Sea Jazz Festival heeft zelfs een podium dat diverse bands van Codarts programmeert!

Verder bieden we de mogelijkheid om samen te werken met andere onderwijsinstellingen, podia en grote evenementen, zoals de Willem de Kooning Academie, de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Hogeschool Rotterdam, Lantarenvenster, BIRD, Jazz International Rotterdam, International Film Festival Rotterdam, etc. Er zijn dus genoeg kansen om je (muzikale) horizonten verder te verbreden!


Ilja Reijngoud, docent jazztrombone: “Als je op Codarts gaat studeren dan ontwikkel je je niet alleen als orkestmuzikant, maar ook als solist, die in alle denkbare muziekstijlen kan spelen.” 

Codarts -