Jazztrompet

De vakgroep Jazztrompet van Codarts biedt een unieke en complete ervaring. 

Jazztrompet

Codarts - Jazztrompet

We leiden je niet alleen op tot een bekwame jazztrompetist, maar ook tot een autonome musicus met de tools om jezelf voortdurend te ontwikkelen. Verbreed je muzikale horizon bij Codarts en stoom jezelf klaar voor een carrière in de muziekwereld. Rotterdam, met zijn bruisende muziekscene, biedt de perfecte omgeving hiervoor! 
 
Ontdek waarom wij ons onderscheiden en welke mogelijkheden we je kunnen bieden.

Waarom jazztrompet studeren bij Codarts?

Bij Codarts geloven we in het cultiveren van jouw unieke muzikale stem.  
Ons docententeam is de kern van ons succes. Met gerenommeerde docenten zoals Jarmo Hoogendijk, Wim Both en Jan van Duikeren - musici die al bijna 40 jaar samenwerken - bieden we een solide basis voor jouw muzikale ontwikkeling. Deze docenten brengen elk hun unieke specialiteiten mee.

Onze docenten

Jarmo maakte furore met o.a. het Ben van den Dungen/Jarmo Hoogendijk Quintet (vier albums) en Nueva Manteca (tien albums). Daarnaast kreeg hij de fijne kneepjes van het vak en van het jazzrepertoire vaak 'uit eerste hand' overgedragen tijdens samenwerkingen met diverse legendarische musici. Jarmo focust zich tijdens zijn lessen op timing, frasering en articulatie en moedigt zijn studenten aan om zingend op zoek te gaan naar reeds geïnternaliseerde muzikale ideeën en die vervolgens naar de trompet te leren vertalen. Daarbij wordt bovendien ook vanzelf het gehoor getraind. 
 
Wim is al decennialang een van de meestgevraagde 'lead-trompettisten'. Er zijn weinig pophits van Nederlandse makelij denkbaar waarop Wim niet de eerste trompetpartij speelt. Daarnaast is hij jarenlang onderdeel geweest van de beste grote jazzorkesten (o.a. WDR bigband, Metropole Orkest, Jazz Orchestra of the Concertgebouw). Bij Wim leer je om 'prima vista' uiteenlopende trompetpartijen te interpreteren en om een goede sectieblazer te worden waar elk orkest van op aan kan. 
 
Tot slot is Jan naast zijn werkzaamheden als solist en componist ook gespecialiseerd in het spelen in blazerssecties en het arrangeren daarvoor. Zijn brede muzikale inzetbaarheid maken hem tot een veelgevraagd sideman en gastsolist over de hele wereld. Jan was in 1996 (toen zelf nog student aan Codarts) winnaar van de allereerste editie van de Erasmus Jazzprijs. Voor zijn ballad-album ‘Short Stories’ ontving hij in 2022 naast de Edison Juryprijs ook de Edison Publieksprijs.

Programma

In ons jazztrompetcurriculum leggen we de nadruk op de ontwikkeling van jouw veelzijdigheid als muzikant. Dit betekent dat je in staat moet zijn om snel en flexibel in verschillende muzikale situaties te presteren. Het vermogen om last-minute op het podium te stappen en moeiteloos te spelen, ongeacht de omstandigheden, wordt beschouwd als het bewijs van ultieme vakbekwaamheid. 
 
Om je voor te bereiden op deze flexibiliteit, besteden we veel aandacht aan improvisatie, het ontwikkelen van een scherp gehoor en het begrip van tonale functionele harmonie. Hierdoor leer je moeiteloos in uiteenlopende tempi en diverse grooves te spelen en je thuis te voelen in alle twaalf toonsoorten. 
 
We besteden veel aandacht aan technische vaardigheden, zoals de ontwikkeling van de embouchure. Daarnaast bevorderen we leesvaardigheid, zodat je niet alleen de juiste noten kunt spelen, maar ook de juiste interpretatie kunt geven, meteen contact kunt maken met andere muzikanten en snel kunt reageren op veranderende toonsoorten of muzikale wendingen. Deze fundamenten zullen van onschatbare waarde zijn voor je toekomstige succes als muzikant. 
 
Ook praktijklessen op het gebied van sectiespel en studiosessies behoren tot het curriculum, en er is een mogelijkheid om je bij Wim Both te specialiseren als 'lead' trompettist. 
 

In het derde jaar moedigen we je aan om je eigen muzikale project te creëren. Hiermee versterk je jouw beheersing van de jazztraditie en dagen we je ook uit te experimenteren met hedendaagse jazzmuziek. Tijdens het jaarlijks terugkerende Brand New Jazz Festival krijg je de kans je te presenteren. 
 
Ons uiteindelijke doel is om je zelfredzaam te maken als musicus. Na vier jaar bij Codarts zou je jezelf verder moeten kunnen ontwikkelen zonder voortdurende begeleiding. We willen dat je je eigen ‘docent' wordt, in staat om nieuwe muziekstijlen te leren, jezelf te verbeteren en creatief te zijn in je muzikale uitingen.

Carrièremogelijkheden en alumni

De carrièremogelijkheden voor afgestudeerden omvatten optreden als solist, studiomusicus en/of sectieblazer in jazz-, latin- en popbands, bigbands etc.  

Codarts heeft een opmerkelijk groot aantal trompetalumni afgeleverd die een actieve, internationale carrière tegemoet zijn gegaan. Denk aan Toon de Gouw (Nueva Manteca), David Rockefeller (Candy Dulfer, New Cool Collective), Gerard Kleijn (Clazz Ensemble) en Nico Schepers (sectieblazer Metropole Orkest, waarmee meerdere Edisons). Ook Susana Santos Silva gooit momenteel hoge ogen in de internationale jazzscene. Samen met Eric Vloeimans (meervoudig Edison winnaar), Teus Nobel (meervoudig Edison winnaar), Rob van de Wouw en Maite Hontelé (meervoudig Latin Grammy en Edison 'World' genomineerd), draagt zij bij aan de reputatie van onze vakgroep in de muziekwereld.

Masterclasses en workshops

Codarts biedt diverse faciliteiten voor studenten, waaronder opnamestudio's, studieruimtes en een stimulerende muzikale omgeving. We hechten veel waarde aan masterclasses en samenwerkingsverbanden met bekende artiesten en docenten. Deze stellen je in staat om van de besten te leren en je netwerk op te bouwen in de muziekindustrie. Enkele voorbeelden van masterclasses zijn gegeven door: Sean Jones, Philip Dizack, Jeremy Pelt, Jorge Vistel en Amik Guerra. 
 

Wat bieden we nog meer?

De 'Team Around the Artist'-aanpak waarmee we bij Codarts werken zorgt voor een allesomvattende ondersteuning van onze studenten, terwijl onze focus op de kwaliteit van professionele werkrelaties een sfeer van trots en gemeenschap creëert. 
 
De afdelingen Jazz, Pop en Wereldmuziek bevinden zich alle drie in hetzelfde gebouw. Dit zorgt voor een levendige, muzikale en daarmee stimulerende leeromgeving waar je door gelijkgestemden wordt omringd. We moedigen kruisbestuiving tussen de verschillende muzikale disciplines dan ook ten zeerste aan om je te helpen een veelzijdiger artiest te worden. Onze moderne faciliteiten, waaronder state-of-the-art opname- en repetitiestudio's, zorgen ervoor dat je jouw muzikale creativiteit verder kunt ontwikkelen. 
 
Ondertussen geeft de kleinschalige omgeving van Codarts een gevoel van gemeenschap.  
 
De levendige muziekscene van Rotterdam biedt je verschillende mogelijkheden om de muzikale diversiteit van de stad te verkennen en te absorberen. Het jaarlijkse North Sea Jazz Festival heeft zelfs een podium dat diverse bands van Codarts programmeert!

Verder bieden we de mogelijkheid om samen te werken met andere onderwijsinstellingen, podia en grote evenementen, zoals de Willem de Kooning Academie, de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Hogeschool Rotterdam, Lantarenvenster, BIRD, Jazz International Rotterdam, International Film Festival Rotterdam, etc. Er zijn dus genoeg kansen om je (muzikale) horizonten verder te verbreden!


Jarmo Hoogendijk, vakgroepleider jazztrompet: “Als docent jazztrompet laat ik mij graag inspireren door jazzpianist en componist Thelonious Monk. Hij kreeg ooit in een interview de vraag ‘How about something new?’. Waarop hij antwoordde: ‘How about something good?’. 

Codarts -