- >Home
- >Onderwijs
- >Masteropleidingen
- >Master Muziek
- Inhoud studie
Inhoud studie
Profielen
De Master Muziek kent drie profielen: het Performersprofiel (voor uitvoerende musici), Compositieprofiel (voor componisten) en het Creative performers profiel. Alle profielen zijn uitvoerbaar binnen de verschillende afdelingen: Klassieke Muziek, Jazz, Pop en Wereldmuziek*. Binnen het Compositieprofiel kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Master Screen Scoring.
Onderzoek
Tijdens deze master doe je onderzoek dat nauw verbonden is met jouw hoofdvak. In het eerste semester volg je een onderzoeksgroep waarin je een onderzoeksopzet maakt. In de volgende semesters bezoek je maandelijkse meetings, begeleid door een onderzoekscoach. Van deze coach krijg je uitgebreide feedback en je presenteert regelmatig de voortgang van je onderzoek. Tot slot presenteer je de eindresultaten van je onderzoek aan een panel. Je resultaten worden onderbouwd met video-opnames en een geschreven verslag met onderzoeksresultaten.
Hoofdvak
Het hoofdvak is het grootste onderdeel van de Master Muziek. Je sluit het eerste jaar af met een voortgangsexamen. Voor musici is dit een concert; componisten presenteren hun nieuwe werk. Aan het einde van het tweede jaar laat je in een openbare uitvoering zien hoe je je artistiek en technisch hebt ontwikkeld. Componisten doen dit met een openbare presentatie tijdens het compositiefestival.
Ensembles
Studenten van de Master Muziek nemen deel aan diverse ensemble- of orkestprojecten. Bij Jazz speel je bijvoorbeeld in een speciaal geformeerd jazzensemble, onder leiding van een van onze gerenommeerde docenten. Studeer je Klassiek? Dan word je ingedeeld in het symfonieorkest of in een kamermuziekensemble. Bij Tango speel je in het ensemble OTRA, waar ook bachelorstudenten en docenten in meespelen. Compositiestudenten laten hun werk uitvoeren door collega-studenten. Door het jaar heen treed je veel op, zowel binnen als buiten Codarts.
Vrije ruimte
De Master Muziek biedt veel vrijheid en flexibiliteit. Je kunt kiezen uit veel keuzevakken en mogelijkheden om je in het werkveld te ontwikkelen. Een groot deel van je curriculum stel je zelf samen. Aan het einde van ieder jaar presenteer je een portfolio waarin je aandacht besteedt aan de verschillende keuzevakken en activiteiten die je in het kader van je studie hebt ondernomen. Die activiteiten kunnen variëren van bijvoorbeeld een concerttour tot een albumopname. Voorbeelden van keuzevakken zijn tango spelen, een professionele opname maken of een stoomcursus netwerken.
Carrièreperspectief
Alumni van de Master Muziek kunnen goed anticiperen op de veranderende muzikale markt. Je kunt zowel je eigen projecten organiseren als de rol van een uitvoerend musicus vertolken in een orkest of ensemble. De huidige markt vraagt om muzikanten die van alle markten thuis zijn en verschillende dingen naast elkaar kunnen doen. Zo kun je als uitvoerend muzikant tegelijkertijd in een opnamestudio werken of academisch onderzoek doen.