- >Home
- >Over Codarts
- >Corporate projecten
- Dance on, Pass on, Dream on
Dance On, Pass On, Dream On
Het consortium Dance on, Pass on, Dream on (DOPODO) bestaat uit 11 bekende Europese dansinstituten die tekenden voor de tweede fase van het eerdere DoPoDo-project (2015-2019) waarvoor het initiatief werd genomen door een kerngroep van 9 Europese organisaties. DoPoDo is een langlopend actieplan om leeftijdsdiscriminatie tegen te gaan en een bijdrage te leveren aan een Europa waar oudere dansers gewaardeerd worden vanwege hun ervaring en charisma, ons gemeenschappelijke Europese danserfgoed wordt gekoesterd en een inspiratie vormt voor jongere artiesten en oudere mensen worden gerespecteerd en kunnen participeren in kunstzinnige activiteiten.
Leeftijdsdiscriminatie is nog steeds overal aanwezig. In een rapport uit 2017 van de VN Werkgroep inzake vergrijzing wordt zelfs beweerd dat “het genot van alle mensenrechten afneemt met de leeftijd” als gevolg van negatieve beeldvorming waarin ouderen worden neergezet als 'lasten' voor de maatschappij of de economie. Professionele dansers hebben te maken met nog extremere vormen van leeftijdsdiscriminatie. Van hen wordt over het algemeen verwacht dat zij hun uitvoerende carrière beëindigen rond hun 40e levensjaar, als hun jeugdigheid en de piek van hun fysieke performance zogenaamd achter hen ligt.
DoPoDo bouwt in deze vervolgfase door op de ervaring en het succes van de eerste fase met als oogmerk om de Europese culturele en creatieve sector te blijven versterken, te zorgen voor meer baankansen voor dansers van boven de 40, creatief ouder worden in de bredere Europese bevolking te bevorderen en de toegang tot ons gedeelde Europese danserfgoed te verbeteren.
Onze doelstellingen draaien rond 3 pijlers:
Dance on– Een Europa van leeftijdloze beweging
- Zorgen voor toegang tot de Europese dansmarkt en carrières steunen voor dansers van boven de 40 in alle deelnemende landen door hen zinvolle professionele- en werkgelegenheidskansen te bieden.
- Samenwerken met onderwijsinstellingen om duurzame strategieën te ontwikkelen voor het versterken van de potentie van jonge kunstenaars en de verlenging van hun carrièremogelijkheden.
- De vooronderstellingen en clichés over dansers als eeuwig jonge wezens te veranderen en de leeftijdscategorie van het Dance On Ensemble uit te breiden van 40 tot boven de 70.
- Een brede Europese verspreiding te bewerkstelligen van nieuw en bestaand repertoire voor de rijpere dansers van het project en het bevorderen van artistieke excellentie in samenwerking met uitstekende choreografen en regisseurs.
- De tourmogelijkheden van het partnerschap verruimen door uitbreiding van het netwerk van samenwerkingspartners.
- Samenwerken aan grensoverstijgende creaties en gezamenlijke programmering, ruimte bieden aan artists-in-residence en regelmatige netwerkactiviteiten organiseren om kennisdeling te faciliteren.
- Een breder publiek uit de hele wereld aantrekken door de producties van het project en andere resultaten te presenteren op 15 internationale festivals in 7 landen.
- Communiceren over de waarden en resultaten van het project en die verspreiden via de pers, online en offline communicatiekanalen, social media en op regionaal, nationaal en Europees politiek niveau.
Pass on – Een Europa dat haar danserfgoed koestert
- Bewustzijn kweken voor de kwetsbaarheid en de immateriële aard van onze dansgeschiedenis en danspraktijk die onderdeel vormen van ons gedeelde Europese erfgoed maar nog niet opgenomen zijn in een nationale of internationale lijst van cultureel erfgoed dat bescherming verdient.
- Zorgen voor (verbeterde) toegang tot cultureel en geografisch diverse dansarchieven, zodat Dance On, Pass On, Dream On II kan dienen als bron en inspiratiebron voor artiesten en dansmakers.
- Verloren of bijna vergeten stemmen weer hoorbaar maken en een kritische dialoog aangaan over de overheersende westerse kijk op de Europese dansgeschiedenis.
- Zorgen voor een gevoel van thuishoren in een gezamenlijke Europese ruimte door ons gedeelde Europese danserfgoed beter zichtbaar te maken – op het podium, digitaal en in culturele ruimtes waar je dans traditioneel niet verwacht, zoals museums of galerieën.
- Reconstructies uitvoeren van verloren danswerken en begrijpen hoe belangrijk de rol van oudere dansers is als dragers en hoeders van immateriële culturele en belichaamde kennis.
- Opdracht geven voor grensoverstijgende “Reply Projects” waarbij hedendaagse kunstenaars uit verschillende landen aan de slag gaan met historisch relevante danswerken om innovatieve nieuwe werken te maken die tevens geschikt zijn om te touren.
- Het immateriële danserfgoed doorgeven aan de volgende generatie door dansstudenten uit verschillende Europese landen oorspronkelijke werken uit de dansgeschiedenis opnieuw te laten uitvoeren.
- Capaciteiten en vaardigheden opbouwen door middel van workshops en het internationaal delen van kennis over archiveren, orale geschiedenis, digitale documentatie en auteursrechtenkwesties.
- Zorgen voor onbeperkte toegang tot de resultaten van het project en de documentatie van de uitgevoerde artistieke processen.
Dream on – Een Europa waar iedereen meetelt
- De rijkdom aan ervaring en competenties van ouderen laten zien en er zo aan bijdragen dat de maatschappij anders gaat kijken naar leeftijd.
- Bouwen aan en uitbreiden van participerende dansprojecten en creatieve initiatieven voor senioren die zijn ontwikkeld tijdens de eerste fase van DoPoDo om de toegang tot kunst en cultuur te verbreden.
- De internationale mobiliteit van ouderen die betrokken zijn bij participerende dansprojecten te ondersteunen.
- De vaardigheden en capaciteiten uitbreiden van artiesten en docenten die samenwerken met oudere volwassenen en kwetsbare mensen door middel van regelmatige 'Dream on Labs', internationale workshops en gedeelde platforms.
- Het bewustzijn vergroten dat dansen grote voordelen biedt voor de gezondheid en het welzijn in een samenleving die veroudert en het inzicht versterken dat samen dansen helpt om sociale banden te kweken.
- Lobbyen bij de politiek, vergroting van het bereik van het project en bouwen aan netwerken van nationale en internationale belanghebbende partijen, supporters en beslissingsbevoegden.
Partners DoPoDo II:
Bureau Ritter (Berlijn), Sadler's Wells (Londen), Mercat de les Flors (Barcelona), Holland Dance Festival (Den Haag), STUK (Leuven), Compagny Jus de la Vie (Stockholm), Kumquat (Parijs), Nomad Dance Academy (Ljubljana), Onassis Stegi (Athene), Station- Service for Contemporary Dance (Belgrado) en Codarts (Rotterdam).
De afdelingen die DoPoDo-activiteiten bij Codarts uitvoeren zijn: bachelor (Uitvoerende) Dans, bachelor Docent Dans, master Arts Therapies en de stafafdelingen Communicatie & PR en InformatieManagement & IT.
Meer informatie: DO-PO-DO – Dance On – Pass On – Dream On (dopodo.eu)